Asukasopas(l-n)

Laajakaista

Taloissamme osoitteissa Emmankuja 2, Haikarinkatu 8, Isotalontie 9, Kurkelankatu 2, Luostarinkatu 31, Nuhjalantie 5, Nuhjalantie 32, Soinistentie 22, Takamaankuja 4 on taloyhtiökohtainen laajakaista. Laajakaistan operaattori on DNA.

Lisätietoja taloyhtiölaajakaistasta osoitteesta www.dna.fi tai DNA asiakaspalvelusta puh. (044)144 044.

Mahdollisissa yhteys- ym. ongelmissa vikailmoitukset tehdään suoraan DNA Oy:ön. Yhteystiedot löytyvät www.dna.fi.

Ottaessasi taloyhtiökohtaisen laajakaistan käyttöösi, tulee tarvittaessa itse hankkia modeemi. Modeemia voi tiedustella DNA Kaupoista. Käköläntie 23:n ja Haikarinkatu 8:n asunnot eivät vaadi erillistä modeemia

Lämpötila

Huoneistojen lämpö pyritään pitämään keskeltä huonetta mitattuna +20 – 22 °C, joka on tutkimusten mukaan sopivin huoneen lämpötila. Tämä lämpötila tuntuu joistakin asukkaista kylmältä mutta se on tutkimusten mukaan terveellisin. Lämpötilan noustessa kasvaa mahdollinen terveyshaitta huomattavasti. Lisäksi jo yhden asteen lämmönlisäys nostaa lämmityskustannuksia noin 5 – 7 prosenttia. Parhaat yöunet saat vähän viileämmässä noin +19 °C:n lämpötilassa.

Jos huoneistossasi on kuuma, säädä pattereita ikkunoiden avaamisen sijasta. Tuuletustavoista tehokkain ja säästävin on lyhyt ristiveto. Ethän kuitenkaan jätä ikkunoita ja ovia auki lähtiessäsi. Ilmanvaihdosta riippuen lämpötila saattaa vaihdella huoneen eri osissa paljonkin. Virallisesti lämpötila mitataan huoneen keskeltä puolentoista metrin korkeudelta.

Termostaatti on herkkä. Se tarvitsee tilaa ja aikaa. Ethän pidä sen edessä paksuja verhoja. Jos ilmankierto estyy, termostaatti ei tunnista lämpötilaa. Säätelymahdollisuus on vain 2 – 3 °C. Voimaa termostaatin vääntämiseen ei kuitenkaan tarvita.

Vaikka olisit säätänyt lämpötilaa korkeammaksi, muista, ettei patteri lämpene yhtä nopeasti. Se lämpenee, kunhan termostaatti reagoi lämpötilan vaihtumiseen. Ota myös huomioon, että äkilliset muutokset ulkoilmassa vaativat aikansa lämmön tasaantumiseksi.

Jos huoneen lämpötila on pidemmän aikaa (yli vuorokauden) alle 20 °C, ilmoita asiasta huoltoyhtiöön tai tee vikailmoitus www.naantalinvuokratalot.fi.

Lemmikkieläimet

Lemmikin omistajana sinun vastuullasi on huolehtia, etteivät lemmikkisi tuota vahinkoa asunnolle tai häiriötä naapureillesi. Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä myös talon pihalla. Älä jätä lemmikkiäsi pitkiksi ajoiksi yksin asuntoon. Jo lyhytaikainen haukunta ja ulvonta häiritsevät naapureita, eikä koirasikaan varmasti nauti pitkästä yksinolosta.

Huolehdi, ettei lemmikkisi sotke jätöksillään yleisiä piha-alueita tai lasten leikkipaikkoja. Vie ne siis tarpeilleen tontin ulkopuolelle. Laki edellyttää, että lemmikin omistaja poimii jätökset mukaansa ja toimittaa ne roska-astiaan. Mikäli lemmikit kuitenkin aiheuttavat ongelmia piha-alueilla, ilmoitamme asiasta terveystarkastajalle, joka antaa luvan lemmikin toimittamisesta eläinvalvojalle.

Liesi

Käytä levyn kokoisia kattiloita ja paistipannuja säästääksesi sähköä. Muista puhdistaa liesi heti käytön jälkeen.

Liputuspäivät

Viralliset liputuspäivät on määrätty Suomen lipulla liputtamisesta annetussa asetuksessa. Jokavuotisia virallisia liputuspäiviä on kuusi. Virallisia liputuspäiviä ovat myös vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa. Virallisten liputuspäivien lisäksi Naantalin Vuokratalot Oy liputtaa vakiintuneina liputuspäivinä joita on kolmetoista.

Viralliset liputuspäivät ovat:

  • 28.2. Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä
  • 1.5. Vappu eli suomalaisen työn päivä
  • toukokuun toinen sunnuntai eli äitienpäivä
  • 4.6. puolustusvoimien lippujuhlan päivä eli Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivä
  • kesäkuun 20. ja 26. päivän välinen lauantai eli juhannuspäivä, Suomen lipun päiväksi
  • 6.12. itsenäisyyspäivä
  • päivä, jolloin Suomessa toimitetaan valtiolliset vaalit, kunnallisvaalit, Euroopan parlamentin edustajien vaalit tai neuvoa-antava kansanäänestys
  • päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa.

Mattojen pölytys

Mattoja ja vuodevaatteita saa pölyttää ainoastaan niille varatuilla paikoilla (ei omalta parvekkeelta eikä omalta sisäpihalta) arkisin kello 8.00 – 20.00 sekä lauantaina kello 8.00 -18.00 välisenä aikana.