Sähkölaitteet

Sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset kuuluvat alan korjausliikkeille. Kun asunnon varustukseen kuuluva sähkölaite hajoaa, ota yhteys huoltoyhtiöön tai tee vikailmoitus www.naantalinvuokratalot.fi.

Huoltoyhtiö vaihtaa uunin ja jääkaapin lamput. Muut lamput, putkivalaisimet ja sulakkeet ovat asukkaan kunnossapitovastuulla.

Valaisimien kattorasioita ei saa avata ja/tai poistaa katosta. Kun muutat pois, varmista, että kaikki kattovalaisimet on poistettu ja kattorasiat ovat paikallaan. Valaisimien poisto ja kattorasioiden asennus laskutetaan asukkaalta.

Sähkösopimus

Asukkaan tulee tehdä sähkösopimus valitsemansa sähköyhtiön kanssa sekä myös huolehtia sähkösopimuksen irtisanomisesta vuokrasopimuksen päätyttyä, mikäli sähkö ei sisälly vuokraan. Jos sähkönmyyntisopimusta ei ole tehty vuokransopimuksen alkamispäivään mennessä, sähköyhtiö katkaisee sähköntoimituksen.

Naantalin Energia Oy (puh. (02) 436 2900) hallinnoi sähköverkkoa ja tarjoaa asiakkailleen sähkön siirto- ja jakelupalvelut Kanta-Naantalin alueella. Rymättylän ja Velkuan alueilla sähköverkon ylläpidosta huolehtii Caruna (puh. 0200 23222).

Sähkön siirrosta huolehtii aina paikallinen sähköyhtiö.

Taloissamme on sähkön laskutuksessa käytössä kaksi tapaa:

Yleisintä on, että asukas tekee itse sähkösopimuksen valitsemansa energiayhtiön kanssa. Sähkömittari sijaitsee silloin yleensä teknisessä tiloissa, ei siis asunnossa.

Joissakin taloissamme ei ole huoneistokohtaisia sähkömittareita, vaan sähkö on sisällytetty vuokraan.

Sälekaihtimet 

Sälekaihtimet voit halutessasi asennuttaa huoneistoon omalla kustannuksella. Asentajan pitää olla ammattilainen. Kun muutat pois, läpiporatut sälekaihtimet on jätettävä korvauksetta paikalleen. Pinta-asennettavat sälekaihtimet, jotka eivät vaadi läpiporauksia, on poistettava. 

Asunnossa olevien sälekaihtimien kunnossapidosta vastaa asukas.

Saunatilat

Saunavuoroja voit varata saunakäytävällä olevasta listasta. Merkitse listaan selvällä käsialalla varaajan nimi ja asunnon numero. Saunamaksut laskutetaan erikseen kolmen kuukauden välein. Vakiovuorot varataan Naantalin Vuokratalojen toimistosta.

Älä suihkuta saunan lauteita tai seiniä vedellä. Tämä saattaa aiheuttaa vaurioita rakenteisiin.

Jätäthän saunatilat käyttösi jälkeen siistiin kuntoon seuraavaa saunojaa varten.

Tekniikka

Asuntoa on helppo oppia käyttämään. Asuntojen tekniikan ovat suunnitelleet ja rakentaneet ammattilaiset siten, että asukkaan toimenpiteitä ei tarvita.

Jotta laitteet toimivat hyvin, tulee asukkaan huolehtia perusasioista:

  • muista puhdistaa keittiön liesituulettimen suodatin tasaisin väliajoin.
  • ikkunoiden yhteydessä olevat korvausilmaventtiilit on syytä pitää aina auki. Korvausilma päästetään keittiöön erillisen venttiilin kautta tai ikkunanpuitteiden tiivistämättömästä osasta.
  • pidä tekniset laitteet putipuhtaana.
  • voitele silloin tällöin ovisaranat ja lukot tai ikkunasalvat normaalilla ohuella voiteluaineella, esimerkiksi ompelukoneöljyllä.
  • lattiakaivot ja pesualtaiden hajulukot on aika ajoin puhdistettava hiuksista ja muusta liasta. Pikku loraus viemärin avausainetta aukaisee tukkoisen viemärin.

ilmanpoistoventtiilit on pidettävä auki, jolloin huoneesta poistuu ilma ja korvausilmaa pääsee sisään. Älä koske venttiilin säätöihin

Turvallisuus

Palovaroitin on halpa ja tehokas turvalaite. Parissa minuutissa tuli ehtii täyttämään huoneiston. Varoitin antaa aikaa pelastautua kuumilta liekeiltä. Palovaroittimen hankkiminen, asentaminen ja toimintakunnosta huolehtiminen kuuluu asukkaalle.

Omalla kustannuksella voit halutessasi asennuttaa huoneistoon turvalukon ja ovisilmän. Asentajan tulee olla valtuutettu lukkoasentaja. Kun muutat pois, asennetut tavarat on jätettävä paikoilleen. Jos asennutat turvalukon, toimita yksi avain talosi huoltoyhtiöön.

Älä säilytä arvokasta omaisuutta piha- tai ullakkovarastoissa mahdollisien varkaiden vuoksi.

Erityisesti lasten vuoksi asunnon turvallisuus on todella tärkeää. Ikkunoiden lukitus ja huonekalujen sijainti on tarkistettava, ettei lapsi pääse kiipeämään ikkunaa vasten. Käyttämättömät pistorasiat on suojattava tulpilla. Myös kemikaalit ja pesuaineet on pidettävä kaukana lapsista.

Tupakointi

Tupakointi sekä siihen verrattavien tuotteiden…